Вулгарни псувни и тежки клетви - основателят и лидер на наемническата армия

...
Вулгарни псувни и тежки клетви - основателят и лидер на наемническата армия
Коментари Харесай

Борбата за власт в Русия - в полза на Путин?

Вулгарни псувни и тежки клетви - основателят и водач на наемническата войска " Вагнер "  Евгений Пригожин непрекъснато атакува министъра на защитата и шефа на Генералния щаб. Според него те носят персонална отговорност за бавния ход на по този начин наречената " специфична интервенция ", която той назовава просто война, обратно на публично предписаната дефиниция, отбелязва АРД.

Кореспондентката на публичната медия в Москва Кристина Нагел напомня, че Пригожин непосредствено упреква военното управление за огромните загуби: " Тяхната несръчност беше платена с живота на десетки хиляди съветски момчета. Това е непростимо ". Той ругае командващите и ги назовава " парфюмирани пръдльовци ", като в това време предизвестява елитите, че ще изпитат на гърба си гнева на народа, който пролива кръвта си на фронта.

Пригожин нападна системата като цяло, само че все пак никой не го допира с пръст. Срещу него не се води разследване, без значение че в Русия е неразрешено да основаваш и да финансираш частна войска. Не го съдят и поради честите му изказвания, дискредитиращи армията, поради обидите против държавни сановници и нарушаванията на цензурните ограничавания, написа в кореспонденцията на АРД.

Не готвач - по-скоро касапин

Явно за Пригожин важат други правила, вероятно и заради това, че се употребява с благоразположението на президента. Двамата с Путин се познават от дълго време - още от Санкт Петербург, където Пригожин стартира кариерата си като предприемач, откакто е излежал присъда.

Пригожин първо открива заведения за хранене, след това поема кетъринга на Кремъл, заради което му лепват прякора " готвача на Путин " - прякор, който доста го нервира. Пригожин твърди, че в никакъв случай не е готвил и не умее да готви: " По-добре да ме бяха кръстили " касапина на Путин ". Така щеше да е по-добре ", споделя той в едно изявление.

В тези думи няма капка подигравка. Неговата частна войска " Вагнер "  води не една и две кръвопролитни борби в интерес на Кремъл. И то в страни, в които Русия публично не взе участие във военни дейности. Тези военни намеси дълги години се пазят в загадка, само че в последно време Пригожин приказва за тях намерено - вероятно вече знае толкоз доста, че протекцията от най-високо място му е сигурна.

Евгений ПригожинСнимка: Lev Borodin/TASS/dpa/picture alliance

Разследващият публицист Руслан Левиев твърди пред АРД, че Пригожин контактува непосредствено с Путин, заобикаляйки военния министър Шойгу - двамата просто не се понасят.

Пригожин отхвърля да се подчинява

Още от началото на войната Пригожин и негови доближени непрестанно упрекват армейското управление, че се кичи с триумфи, реализирани в действителност от " Вагнер ". Че министерството не доставя с задоволително муниции и съвременна техника подразделенията на наемническата войска, която се слави като брутална и безжалостна. И че неправилни бюрократични решения водят до огромни загуби на фронта. На пръв взор става дума за самопризнание и за стратегически въпроси, само че в действителност всичко се свежда до битката за въздействие и власт.

В Русия Пригожин е построил паралелна военна конструкция, която към този момент е жизненонеобходима на постоянната войска, въпреки министерството на защитата да няма никакво въздействие върху " Вагнер ", написа кореспондентката на АРД от Москва.

Това изяснява и съвсем обезверения опит посредством декрет до първи юли да се вкара някакъв ред, да се впише черно на бяло йерархията на отговорностите и веригите на послушание във връзка с " доброволческите формирования ". Според Кристина Нагел Пригожин ще откаже да подпише сходно съглашение. А това ще има опустошителни последици за министерството на защитата, споделя политологът Михел Наки. Защото следователно на всички в Русия ще им стане ясно, че министерството не управлява " Вагнер "  и няма никакво въздействие върху тази частна военна компания.

Общ скришен проект или персонални ползи?

Такъв ход на Пригожин ще бъде проява на мощ, която тежко ще разклати деликатния баланс между различните служби за сигурност и защита в Русия. Ситуацията може да се окаже много рискова за режима на Путин, само че може и да помогне на президента. Ако Путин успее да се намеси и да позволи назряващата рецесия единствено девет месеца преди изборите, това още един път ще подчертае неговата мощ като стабилизиращ фактор.

Така разумно поражда въпросът дали сегашната обстановка не е скришен проект на Путин и Пригожин, който единствено ненапълно е излязъл от релсите? Или пък Пригожин от дълго време преследва свои персонални проекти?

Пригожин построи паралелна военна конструкция, която стана жизненонеобходима за постоянната армияСнимка: CONCORD via REUTERS

Засега не е ясно дали " готвачът на Путин "  иска да излезе с гръм и тропот на политическата сцена или единствено се пробва да укрепи позицията си по този начин, че да стане недостижим и да продължи да върти своите доходоносни бизнеси. В едно изявление Пригожин споделя своето политическо кредо: " Обичам родината си. Подчинявам се на Путин. Шойгу да си върви. Ще продължим борбата ".

В същото време Пригожин се отнася ненадейно сериозно към поставените от Путин военни цели. Вместо Украйна да бъде демилитаризирана, се случи тъкмо противоположното, счита " готвачът ". Войната трансформира украинската войска в една от най-силните в света, освен това в войска с морал, който може да се съпоставя с морала на Съветската войска през Втората международна война, отбелязва с почитание Пригожин.

Поредната рецензия към съветското управление от страна на Пригожин бе отправена преди малко: във видео в канала Телеграм той упрекна съветските елити в огромна корупция, както и в това, че са разпалили войната в Украйна в собствен личен интерес. Пригожин акцентира, че Украйна и НАТО не са имали планове да атакуват Русия. По неговите думи военното министерство лъжело Путин и обществеността, а " войната била нужна, с цел да получи Шойгу маршалски скиптър ".

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР